کندانسور چیست؟ نحوه عملکرد و انواع آن
Condenser : کندانسور نام علمی همان چگالنده است، کندانسور یا چگالنده قطعه ای است که با هدف تغییر فاز یک سیال به سیالی دیگر در صنعت و دستگاه های برودتی و … از آن استفاده می شود.
به عنوان مثال یک سیال با انتقال حرارت در کنار سیال دیگر مانند آب یا هوا و گرماگیری از آن، تغییر حالت داده و از حالت بخار به حالت مایع تغییر فاز می دهد. در دستگاه های برودتی و خنک کننده، کندانسور نقش گرفتن گرما و تبدیل حالت آن از گاز به مایع را برعهده دارد.
با اینکه انواع مختلفی از سیستم های برودتی در بازار و … موجود است، اما می توان گفت طرز کار همگی این سیستم ها به یک شکل است. روش کار سیستم های برودتی، به شکلی است که 4 مرحله پشت سر هم یک سیکل را تشکیل میدهند و این سیکل به صورت مداوم در حال انجام است.
این چهار مرحله عبارت اند از مرحله تراکم، مرحله تقطیر، مرحله انبساط و مرحله تبخیر و در پایان دوباره با تراکم این سیکل تکرار می شود.
وظیفه کندانسور در این سیکل چیست؟
چگالنده یا هماندستگاه کندانسور وظیفه بسیار مهمی را در هر سیکل در دستگاه های برودتی دارد. با زبان ساده می توان گفت، همانطور که از نام چگالنده مشخص است وظیفه تغییر حالت از گاز به مایع را دارد.
کندانسور در هر سیکل تبرید وظیفه خنک کردن مبرد را به عهده دارد که این وظیفه را به شکلی که در بالا توضیح داده شد انجام می دهد. سیال مبرد پس از آن که در مرحله تراکم بسیار فشرده شد و به حالت گاز داغ پرفشار درآمد وارد کندانسور می شود.
شرح این عمل به این صورت است که کندانسور گاز مبرد را از طریق آب یا هوا خنک میکند و سعی دارد در همان فشار با گرفتن گرمای نهان آن، باعث تغییر حالت آن از حالت گاز به مایع شود
انواع کندانسور چیست ؟
به صورت کلی سه نوع کندانسور وجود دارد. که در ادامه نام آنها را لیست کرده ایم. کندانسورها به صورت کلی، می توانند از نظر عملکرد و قرارگیری در دستگاه های مختلف، بسیار متفاوت باشند اما همگی ساختار عملکردی فنی یکسانی دارند. با این حال دسته بندی انواع کندانسور در سه دسته بندی تقسیم می شود.
از انواع کندانسور در چیلر ها، سردخانه ها، سیستم های تهویه و … استفاده می شود که در ادامه به معرفی و بررسی هر یک می پردازیم.
1. کندانسورهای هوایی یا هواخنک
2. کندانسورهای آبی یا آب خنک
3. کندانسورهای تبخیری
کندانسورهای هوایی یا هواخنک
در نوع اول کندانسور، کندانسور های هوایی یا هوا خنک هستند. این دسته از چگالنده ها همانطور که از نامشان مشخص است، از طریق عبور هوا از میان کویلها و یا لولههای کندانسور، گرما از ماده مبرد به محیط منتقل میشود. با این حال کندانسور هوایی به دلیل نوع خنک شوندگی با هوا نیز به دو دسته تقسیم می شود.
دسته اول، چگالنده هایی که خنک شوندگی آنها با جریان طبیعی هوا انجام می شود.
دسته دوم، چگالنده هایی که با جریان اجباری هوا تقسیم بندی میشود.
کندانسور های آبی یا آب خنک
نوع دوم کندانسور ها، کندانسور های آب خنک هستند که در این مدل هم همانطور که از نام آنها مشخص است، سیالی که وظیفه انتقال حرارت را دارد و باعث خنک شدن می شود، آب است. در این مدل از چگالنده ها، بسته به نوع طراحی، این چگالنده به سه دسته تقسیم میشود.
به صورت خلاصه، سادهترین نوع چگالنده آب خنک، نوع دو لولهای است. اما معمولترین چگالنده ای که در اکثر سیستم ها وجود دارد، کندانسور آبی پوسته و لوله است. از این چگالنده در انواع ظرفیت ها میتوان استفاده کرد.
1. کندانسور آب خنک دو لولهای (دابل پایپ)
2. کندانسور آب خنک پوسته و کویل (شل اند کویل)
3. کندانسور پوسته و لوله (شل اند تیوب)
کندانسور های تبخیری
نوع سوم از انواع کندانسور ها، کندانسور های تبخیری هستند. در کندانسور تبخیری به صورت ترکیبی هم آب و هم هوا استفاده میشود. به شکل ساده می توان گفت، کندانسور های تبخیری، دو نوع قبلی را باهم دارند. باید به این نکته اشاره کرد که این نمونه از کندانسور ها معمولا در سیستمهایی با ابعاد متوسط تا بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند.
با این حال، کندانسور های تبخیری نسبت به نمونه آبی، ارزانتر هستندچرا که کندانسور آبی نیاز به یک برج خنک کننده جداگانه دارد. اما در اینجا از هوا برای خنک سازی کمک گرفته می شود و البته در این سیستم می توان به دمای پایینتری دست یافت.
کندانسور های تبخیری نیز از نظر کاربرد در صنعت در سه دسته بندی تقسیم می شوند.
- کندانسور چیلر
- کندانسور سردخانه
- کندانسور صنعتی